Новости Манифестације ВИДИКОВАЦ

Rent a Bike

Ред вожња

‹‹ www.sentainfo.org

Река Тиса (мађарски: Tisza, украјински, словачки и румунски: Tisa и немачки:Theiß) је река, највећа лева притока Дунава. Протиче кроз Панонску низију. Извире у Украјини, на Карпатима у области Буковина, и даље протиче кроз Мађарску, Румунију, Словачку и Србију (Војводину). Улива се у Дунав код Старог Сланкамена. У Војводини Тиса дели Бачку (десна обала) и Банат (лева обала).Тиса је пловна на дужини од 532 км. Дужина Тисе кроз Војводину (Србију) износи 168 км. Бачки канал повезује Тису са Дунавом, а Бегејски канал са Тамишем. Значајнији градови на Тиси су: Токај,Солнок, Чонград, Сегедин, Сента и Бечеј.

 

ТИСКИ ЦВЕТ

Тиски цвет више милиона година очарава људе својом ритуалном љубавном игром, лепотом свог облика и боја. Цветање реке Тисе се одвија средином јуна и траје око две недеље. Дешава се по правилу у вечерњим часовима. Тада се на површини Тисе у делу где је дно глиновито пољављују ларве мужјака, из којих се убрзо изгледу инсекти. Нешто касније се пољављују и ларве женки, а након тога почиње масовни "свадбени лет";.

Над површином реке лете хиљаде жутих инсеката, занесени љубавним  жаром дочаравајући настанак света. Незаборавни доживљај употпуњује шум њихових свиленкастих крилца и одбљеска тонућег сунца  на воденом огледалу. Сутон дана им одузима снагу коју су током три дуге године акумулирали у тамном кориту реке. Површина воде тада изгледа као да је прекривена маилм белим цветовима.

Због тога се каже да Тиса цвета.

Након тога мужјаци умиру а женке лете још извесно време узводно, затим се спуштају на површину воде и полажу од 6000 до 7000 јаја. Из оплођених јајашаца за две три недеље изгледу се ларве које се укопавају у глиновити део корита реке.

ХАЛАС ЧАРДА

 

Халас Чарда представља викенд насеље. Налази се на левој обали Тисе на око 2.5км удаљености од центра града. Располаже тереном за одбојку на песку, пициген и пружа погодне услове за тренутке одмора и рекреације. Халас чарда окружена је густом шумом што целом амбијенту даје свежину природног амбијента. Такође, на овом локалитету се налазе два угоститељска објекта ресторатерског типа „Халас чарда“, и  „Житопромет“. Халас чарда је омиљено купалиште Сенћана, где се мештани надмећу у пицигену.

https://www.facebook.com/halaszcsarda.zenta

Minden jog fenntartva © 2013
coded by NetSistem designed by Erdsoft